Hvilken klassifikationsgrad du skal sikkerhedsgodkendes til, kommer an på det materiale eller de områder, som du skal have adgang til. Skal du fx have adgang til materiale, som er klassificeret HEMMELIGT, skal du mindst være godkendt til HEMMELIGT.
Bliv klogere på sikkerhedsgodkendelser her:
Undersøgelse kræver samtykke
Det er normalt din arbejdsplads, fx et ministerium, som foretager sikkerhedsgodkendelsen.
Det sker bl.a. på baggrund af en sikkerhedsundersøgelse, som PET foretager. Sikkerhedsundersøgelsen sker kun, hvis du giver skriftligt samtykke til den. Omfanget af undersøgelsen afhænger af klassifikationsgraden på den information, du vil få adgang til.
Hvad lægges der vægt på?
Din arbejdsplads vil se på PET’s sikkerhedsundersøgelse. Og så kan de lægge vægt på, at du:
- Har en god dømmekraft
- Udviser loyalitet
- Er opmærksom på din tavshedspligt
Offentlige myndigheder sikkerhedsgodkender
Det er offentlige myndigheder, som sikkerhedsgodkender. Det er altså ikke private virksomheder, som sikkerhedsgodkender – men har de en ansat, som fx har sin gang i et ministerium, kan ministeriet stå for at sikkerhedsgodkende personen. PET er dog den godkendende myndighed for personale, der skal arbejde for politiet.
Husk need-to-know-princippet
Vær opmærksom på, at din sikkerhedsgodkendelse kun er gyldig, når du arbejder for den arbejdsplads, der har sikkerhedsgodkendt dig.
Husk også, at du skal have et arbejdsbetinget behov for at tilgå klassificeret materiale. Her gælder need-to-know-princippet.
Det betyder også, at du kun må dele klassificeret information med andre, der både er sikkerhedsgodkendt til minimum samme niveau som informationen og har et arbejdsbetinget behov for at tilgå den.
Titusinder af sikkerhedsundersøgelser hvert år
PET håndterer titusinder af sikkerhedsundersøgelser om året. I 2022 blev over 35.000 personer sikkerhedsundersøgt.
Læs mere om sikkerhedsgodkendelser i cirkulære om sikkerhedsbeskyttelse af informationer (sikkerhedscirkulære) nr. 10338 af 17. december 2014.