Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

8. januar 2024 09:31

PET udgiver en ny national risikovurdering af terrorfinansiering

For tredje gang udgiver Politiets Efterretningstjeneste (PET) "Den nationale risikovurdering af terrorfinansiering". Risikovurderingen har som formål at forhindre terrorfinansiering både i Danmark og i udlandet.

Terrorfinansiering fra personer i Danmark tilgår primært militant islamistiske grupper i Syrien, Irak, Somalia og Tyrkiet samt i mindre grad Afghanistan, Libanon og Palæstina. Finansiering er med til at opretholde terrorgrupper og fremme deres virke, og tilførslen af finansielle ressourcer forbedrer gruppernes mulighed for at udføre operationer, rekruttere og fastholde medlemmer.

 

Risikoen for terrorfinansiering er høj på en række områder. Det gælder eksempelvis kryptoaktiviteter, kontanter og højværdivarer, ulovlig pengeoverførselsvirksomhed og på nonprofit-området. På andre områder er risikoen for terrorfinansiering betydelig eller moderat.

 

Det fremgår af ”Den nationale risikovurdering af terrorfinansiering”, som PET udgiver for tredje gang.

 

Formålet med risikovurderingen er især at sætte fokus på særligt risikofyldte områder ved blandt andet at foretage en særskilt vurdering af risikoen for terrorfinansiering for hvert enkelt risikoområde. Risikovurderingen er dermed med til at udbygge de underretningspligtige virksomheder og personers viden om terrorfinansiering.

 

Flere straffesager

PET har igangsat en række forebyggende aktiviteter, herunder undervisning, foredrag, awareness og uddannelsesaktiviteter, og risikovurderingen vil indgå centralt i det videre arbejde med at minimere risici forbundet med finansiering af terrorisme.

 

Risikovurderingen af terrorfinansiering fungerer som et fundament for den type aktiviteter og for den løbende dialog med myndighederne, underretningspligtige virksomheder og personer samt forskningssektoren.

 

Der ses i Norden relativt få domme for terrorfinansiering, men der har i Danmark i de senere år været rejst sigtelse i en række sager for overtrædelse af straffelovens §114b om terrorfinansiering. I flere af sagerne er der sket domfældelse. Det kan generelt være vanskeligt at dokumentere - og dermed bevise - de finansielle spor gennem eller til jurisdiktioner langt væk fra Danmark, ligesom forsættet til terrorfinansiering også kan være svært at bevise i forbindelse med en straffesag.

 

Bekæmpelse og forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering er en indsats, der involverer en lang række myndigheder, brancheorganisationer og virksomheder. Indsatsen er forankret i den nationale strategi for forebyggelse og bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering 2022-2025.

 

Den nationale risikovurdering af terrorfinansiering kan med fordel læses i sammenhæng med Den Nationale Risikovurdering af Hvidvask, som udgives af Hvidvasksekretariatet, og EU-Kommissionens supranationale risikovurdering af hvidvask og terrorfinansiering.

 

Læs ”Den nationale risikovurdering af terrorfinansiering”

 

En engelsk version forventes offentliggjort snarest.

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).