Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

14. marts 2024 13:26

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

De seneste 10 år er antallet af terrordømte og radikaliserede i danske fængsler og arrester steget til et historisk højt niveau. Den daværende justitsminister nedsatte derfor i december 2020 en indsatsgruppe, der fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan truslen fra terrordømte og radikaliserede bedst håndteres.

 

Indsatsgruppen ledes af PET's tidligere kontraterrorchef, Henrik Bjelke Hansen, og har haft deltagelse af kriminalforsorgen, Hjemrejsestyrelsen, PET, Justitsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet. Herudover har Rigspolitiet bidraget til indsatsgruppens arbejde.

Indsatsgruppen var klar med sin første delrapport med anbefalinger til at styrke indsatsen over for terrordømte og radikaliserede indsatte under varetægt og afsoning til den daværende justitsminister i oktober 2021.

 

Nu har indsatsgruppen afleveret sin anden og sidste delrapport til justitsministeren med 15 overordnede anbefalinger og 39 delinitiativer til at styrke indsatsen omkring løsladelse og i tiden derefter, herunder indsatsen over for terrordømte og radikaliserede udlændinge på udrejsecentre.

"De seneste 10 år er antallet af terrordømte og radikaliserede i danske fængsler og arrester steget til et historisk højt niveau. I samme periode har vi set tidligere fængslede personer udføre terrorangreb i Vesten, herunder i Danmark. Terrordømte og andre radikaliserede løsladte udgør en reel sikkerhedsrisiko og er en væsentlig faktor i det aktuelle trusselsbillede. Det gælder også i Danmark. Anbefalingerne i rapporten peger på en række områder, hvor man kan gøre mere, og det er nu i første omgang op til regeringen at drøfte, hvilke anbefalinger, der skal føres ud i livet," siger Finn Borch Andersen, der er chef for PET.

Læs Bjelkegruppens anden delrapport


Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

24. april 2025

PET

Terrortruslen er blevet mere fragmenteret og uforudsigelig

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. Samtidig er trusselsbilledet mere fragmenteret og uforudsigeligt, hvor flere aktører - f.eks. med relation til organiseret kriminalitet - spiller en større rolle.

8. april 2025

PET

Redegørelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne vedrørende PET for 2024 er offentliggjort

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har i 2024 afsluttet 38 ud af i alt 43 kontroller af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og 29 kontroller gav ikke anledning til kritik. Det viser den årlige redegørelse fra TET, der i dag er offentliggjort.

18. marts 2025

PET

Ingen tegn på påvirkning af valget til Inatsisartut fra fremmede efterretningstjenester

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan konstatere, at der har været stor international interesse for valget til Inatsisartut den 11. marts 2025, og at valgkampen har været præget af spredning af misinformation på især sociale medier. Valget forløb dog uden forberedte, systematiske og koordinerede påvirkningskampagner fra fremmede efterretningstjenester. Det viser den monitorering, som FE og PET sammen med andre myndigheder foretog i forbindelse med valgkampen.

Vi beklager. Dette indhold kan ikke vises.