Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

19. maj 2025 14:58

Mand fængslet i terrorsag med tråde til Hamas og bandemiljøet

En 28-årig mand er i dag blevet varetægtsfængslet i en terrorsag, der tog sin begyndelse med en række anholdelser i 2023. Sagen trækker tråde til både Hamas og bandemiljøet i Danmark.

En 28-årig mand er i dag blevet varetægtsfængslet i Københavns Byret for sammen med andre gerningsmænd at indkøbe droner med henblik på, at dronerne skulle anvendes af Hamas til et terrorangreb mod mål i Danmark eller i udlandet.

Varetægtsfængslingen er en del af en sag, hvor PET sammen med en række politikredse i december 2023 foretog en række anholdelser i en koordineret aktion forskellige steder i Danmark.

"På daværende tidspunkt betegnede vi anholdelserne som en sikkerhedsoperation, hvor vi slog til tidligt i forløbet, fordi vi havde en mistanke om, at et netværk af personer var i gang med at forberede et terrorangreb. Siden har vi efterforsket intenst, og vi er nu kommet så langt, at anklagemyndigheden i dag har fremstillet yderligere en person for mistanke om overtrædelse af terrorparagrafferne. PET og anklagemyndigheden mener, at personen har købt droner, der skulle anvendes af Hamas til et terrorangreb et ukendt sted i Danmark eller i udlandet. Retten har i dag været enig i, at der er begrundet mistanke herom, og har på det grundlag valgt at varetægtsfængsle den mistænkte," siger PET's operative chef Flemming Drejer.

Der er tale om en person, der i december 2023 blev fængslet in absentia, da han på daværende tidspunkt opholdt sig i udlandet. Han er senere blevet udleveret til Danmark. Personen er efter PET og anklagemyndighedens opfattelse en ledende figur i en forbudt bandegruppering, og en person, der efter PET og anklagemyndighedens opfattelse, har forbindelse til Hamas.

"Det er selvsagt dybt bekymrende, hvis vi har en terrorsag på dansk jord, der trækker tråde til en organisation som Hamas. Og jeg vil gerne understrege, at hvis dele af bandemiljøet i Danmark bevæger sig ind på en bane, hvor der bliver planlagt terrorangreb, så påkalder de personer sig PET's fulde opmærksomhed - uanset om de befinder sig i Danmark eller i udlandet. Vi er nu kommet et godt stykke videre i denne sag, men efterforskningen fortsætter, og det er endnu for tidligt at sige, hvor det bærer hen," siger Flemming Drejer.

Som PET tidligere har oplyst, har konflikten i Mellemøsten mere end et år efter Hamas' terrorangreb mod Israel den 7. oktober 2023, fortsat afledt betydning for trusselsbilledet i Danmark. Af den seneste "Vurdering af terrortruslen mod Danmark" fra april 2025 fremgår det, at konflikten rummer et væsentligt mobiliseringspotentiale, som kan aktivere en række kendte og ikke-kendte trusselsaktører til spontane eller planlagte reaktioner, herunder terrorangreb. I Vesten har flere gennemførte og afværgede angreb taget afsæt i konflikten og især været rettet mod jødiske og israelske interesser.

PET har allerede på baggrund af konflikten i Mellemøsten foretaget en række sikkerhedsmæssige tiltag - herunder udarbejdet operative anbefalinger til politiet med fokus på øget beskyttelse af israelske og jødiske interesser i Danmark.

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

24. april 2025

PET

Terrortruslen er blevet mere fragmenteret og uforudsigelig

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. Samtidig er trusselsbilledet mere fragmenteret og uforudsigeligt, hvor flere aktører - f.eks. med relation til organiseret kriminalitet - spiller en større rolle.

8. april 2025

PET

Redegørelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne vedrørende PET for 2024 er offentliggjort

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har i 2024 afsluttet 38 ud af i alt 43 kontroller af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og 29 kontroller gav ikke anledning til kritik. Det viser den årlige redegørelse fra TET, der i dag er offentliggjort.

18. marts 2025

PET

Ingen tegn på påvirkning af valget til Inatsisartut fra fremmede efterretningstjenester

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan konstatere, at der har været stor international interesse for valget til Inatsisartut den 11. marts 2025, og at valgkampen har været præget af spredning af misinformation på især sociale medier. Valget forløb dog uden forberedte, systematiske og koordinerede påvirkningskampagner fra fremmede efterretningstjenester. Det viser den monitorering, som FE og PET sammen med andre myndigheder foretog i forbindelse med valgkampen.