Gennemførelsen af en straffesag vil i mange tilfælde være den mest effektive måde at modvirke en konkret trussel på. Det gælder i særdeleshed på terrorisme- og ekstremismeområdet.
Målet for PET’s efterforskning er typisk at tilvejebringe et grundlag for proaktivt og efterretningsbaseret at gribe ind tidligt og præcist med henblik på at sikre, at truslen aldrig indtræder. Som led i denne indsats anvendes i vid udstrækning kilder, observationer og andre tekniske indgreb.
PET har et særligt Efterforskningscenter, hvis opgave er at sikre, at PET har det bedst mulige udgangspunkt for at kunne strafforfølge i sager om terrorisme, ekstremisme og spionage. PET’s efterforskning af straffesager sker, ligesom for det øvrige politis vedkommende, efter reglerne i retsplejeloven.
Efterforskning og strafforfølgning foregår i tæt samarbejde med politiet og anklagemyndigheden. Når PET har efterforsket eksempelvis en terrorsag eller en spionagesag, så bliver sagen – efter aftale med anklagemyndigheden og typisk i forbindelse med den eller de første anholdelser – overdraget til den relevante politikreds, der efterforsker sagen færdig. Herefter overdrages sagen til anklagemyndigheden, som fører sagen i retten. I nogle tilfælde bistår PET i efterforskningen helt indtil retssagen, ligesom PET i nogle sager også bistår med at føre sagen ved retten.
Nedenfor kan du læse mere om en række fremtrædende sager fra de senere år, som PET har efterforsket.
Fremtrædende sager de senere år
I februar 2020 blev den norsk-iranske statsborgers iranske føringsofficer varetægtsfængslet in absentia i sagen.
Iranske efterretningstjenester er bl.a. mistænkt for at stå bag likvideringer og bortførelser af mindst otte modstandere af det iranske styre med ophold i Europa og Tyrkiet i perioden fra 2015 til 2020.
I forlængelse af sagen mod den norsk-iranske statsborger blev tre ledende medlemmer af ASMLA anholdt og sigtet efter straffelovens § 108, stk. 1 (spionage), for i en periode fra 2012 til 2020 at have udført ulovlig efterretningsvirksomhed i Danmark på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste. De tre personer er sigtet for at have indsamlet oplysninger om enkeltpersoner og virksomheder i Danmark og i udlandet og videregivet disse oplysninger til en saudiarabisk efterretningstjeneste. De tre mænd er siden også blevet tiltalt for billigelse af terror og terrorfinansiering samt spionage mod militære anliggender efter straffelovens § 108, stk. 2.
I april 2021 blev der rejst tiltale mod de pågældende, og i februar 2022 blev de tre mænd idømt henholdsvis 8, 7 og 6 års ubetinget fængsel for spionage og fremme af terrorvirksomhed. Derudover blev de to ældste mænd udvist ved dom med indrejseforbud for bestandigt. Sagen er anket til landsretten. Sagen har forbindelse til ovenstående sag, idet det var et af de tre ASMLA-medlemmer, der var mål for angrebsplanlægningen.