Q&A
”Jeg arbejder som jurist i Center for Tværgående Jura i Juridisk Afdeling. Helt overordnet er sikkerhedsområdet mit juridiske område, og her er jeg bl.a. med til at sikre de juridiske rammer i PET’s operationer, ligesom jeg håndterer brede, tværgående juridiske sager. Det kan f.eks. være komplicerede sikkerhedsgodkendelser, høringer og aktindsigtsanmodninger. Så meget af min tid går med at kigge på problemstillinger inden for politiloven, våbenloven, PET-loven, sikkerhedscirkulæret mv., hvilket jeg synes, gør det hele ekstra spændende. Men helt overordnet er min, og alle de andre jurister i Juridisk Afdeling, fornemste opgave at sørge for, at vi efterlever alle legalitetsprincipper og forvalter det store ansvar, som vi som sikkerheds- og efterretningstjeneste har ift. at sikre, at vores beføjelser forvaltes korrekt. Det er en stor og spændende opgave at have.”
”Derudover rådgiver jeg Livvagtsstyrken, Aktionsstyrken, Sikringsstyrken og vores sikkerhedskoordination om forskellige juridiske spørgsmål. Det kan f.eks. være de juridiske rammer for personbeskyttelse, rammerne for brug af droner og counterdrone-foranstaltninger eller rammerne for vores samarbejde med Forsvaret og andre landes politi.”
”Lige nu varetager jeg desuden en rolle, hvor jeg er fagligt ansvarlig for opgaverne i sektionen, og derfor også får prøvet kræfter med faglig ledelse. Det synes jeg, er rigtig spændende.”
”Generelt assisterer vi i Juridisk Afdeling hele huset med alt, hvad der er behov for af juridisk rådgivning og sparring. Det er en bred række af opgaver. Mange af mine kollegaer beskæftiger sig med kontraterror- og kontraspionagesager, og deres opgaver kan minde mere om traditionelt anklagerarbejde, hvor de primært rådgiver analytikere og efterforskere om bl.a. straffeproces, indhenter kendelser samt forbereder sager, hvor der skal ske strafforfølgning for f.eks. terrorisme eller spionage. Derudover er der i Juridisk Afdeling også en del af mine kollegaer, der ikke er uddannet jurister, men som f.eks. har en anden akademisk baggrund og mere beskæftiger sig med policy og derved har en tæt kontakt til Justitsministeriet både ift. høringer og aktindsigtsanmodninger. Og så er der også administrative medarbejdere i afdelingen, der varetager en masse vigtige, understøttende funktioner.”
”Vi har et godt fagligt samarbejde både internt i Juridisk Afdeling men i høj grad også med andre afdelinger og centre i PET. Hvert enkelt center er ikke rigtig noget og kan ikke løse opgaver uden hinanden. Vi er meget afhængige af hinandens faglighed, og det bliver der sat stor pris på fra alle, kan man mærke.”
”Jeg er uddannet cand.jur. og har snart arbejdet i PET i 5 år. Tidligere arbejdede jeg i en offentlig organisation, og før det var jeg på et borgmesterkontor i en kommune. I PET startede jeg med at arbejde med databeskyttelse inden for PET’s særlige rammer – altså PET-loven, men så skiftede jeg område og har nu arbejdet med sikkerhedsområdet i flere år. Og det er der flere af mine kollegaer, der også har gjort – altså har skiftet fagområde, center eller afdeling inden for PET. Ligesom nogen har været udlånt til Justitsministeriet i perioder. Så alt i alt er der gode muligheder, hvis man gerne vil prøve noget nyt af.”
”Andre af mine kollegaer i Juridisk Afdeling er kommet ind til PET som en del af deres anklageruddannelse, hvor de er i turnus i PET. Hos os får de mulighed for at prøve forskellige centre og fagområder af. Deres turnusforløb består typisk af et ophold i et operativ juridisk center og et ophold i et andet center, f.eks. det, hvor jeg arbejder, eller et andet center. De får derfor lov til at prøve kræfter med mange forskellige opgavetyper under deres turnusophold."
”Det er jo en meget speciel og på mange måder lukket arbejdsplads – på godt og ondt. Jeg har tidligere været vant til at holde eksterne oplæg og kommunikere offentligt om min faglighed og opgaver, og det kan jeg ikke på samme måde i det her job. Faktisk er det jo meget begrænset, hvad jeg kan fortælle om mit job til nogen uden for huset, men det betyder også, at mine kollegaer og jeg deler rigtig meget med hinanden. Det giver os et helt særligt fællesskab.”
”Og godt nok kan jeg ikke være så udadvendt i forhold til mit arbejdsliv uden for PET, men til gengæld får jeg lov til at være det indenfor PET’s mure, bl.a. i forbindelse med rådgivning, møder, oplæg mv. Og så får jeg indblik i en helt anden og virkelig spændende verden og får lov til at arbejde sammen med nogle mennesker, der kan noget helt, helt særligt, som man altså ikke finder på andre arbejdspladser. De har nogle fuldstændig andre faglige baggrunde end mig selv, så jeg lærer så meget af dem og får et stort indblik i, hvad andre er dygtige til, og hvordan vi alle bidrager på hver vores måder til at løse de fælles opgaver.”
”Så kan jeg også godt lide, at jeg hele tiden bliver udfordret. Jeg får rigtig tit nye typer af opgaver, noget nyt jeg skal grave mig ned i og forstå eller noget nyt, jeg skal lære, lige nu for eksempel ift. faglig ledelse. I forhold til den del, nyder jeg at sparre med mine kollegaer om de forskellige problemstillinger og være med til at sikre, at vi får overvejet alle relevante aspekter og mulige løsninger. Jeg føler generelt, at det, jeg bidrager med, har en reel betydning for andre eller for en konkret operation eller lign.”
”Det kan jeg især, når jeg er med til at finde løsninger, og når min juridiske rådgivning har betydning for, hvad vi gør i en konkret operation. Eller når min telefon ringer uden for almindelig arbejdstid, og der er brug for mine juridiske input her og nu. Der føler jeg virkelig, at min faglighed gør en reel forskel.”
”Derudover er det også rigtig spændende at være med til at udvikle de bedste juridiske rammer for PET i fremtiden. Teknologien og truslerne ændrer sig hele tiden, så derfor kræver det også, at vi hele tiden er på forkant med, hvad det rent juridisk kræver, så vi er sikre på, at vi altid kan løfte vores opgave – også i fremtiden.”
”Når jeg er med til at afgøre komplekse sikkerhedsgodkendelsessager, bliver det også ret tydeligt for mig, at mit arbejde gør en forskel. Det er et stort ansvar at være med til at lave den juridiske vurdering af, hvem der skal have adgang til klassificeret information, som har betydning for statens sikkerhed. Det er absolut ikke ligegyldigt, hverken for den person, der gerne vil sikkerhedsgodkendes, eller ift. det generelle sikkerhedsaspekt i Danmark.”
”Altså jeg kan ikke finde noget sammenligneligt sted, jeg kunne arbejde som jurist. Jeg arbejder med nogle helt andre opgaver, end man normalt gør som jurist. Jeg skulle lige vænne mig til at arbejde på en så lukket arbejdsplads, men til gengæld deler jeg virkelig meget med mine kollegaer. Vi oplever hinanden i mange forskellige situationer, og det skaber helt klart et særligt kollegaskab.”
”Da jeg startede i PET, vidste jeg af gode grunde ikke helt, hvad jeg gik ind til. Nu har jeg fået et bedre indblik i, hvad der reelt sker på kontraspionage- og kontraterrorområdet, og i alt det, som PET forebygger og afværger og herunder hvor meget, der rent faktisk bliver gjort her i PET for at passe på Danmark og danskerne. Det er jo ikke nødvendigvis noget, der kommer ud til den almindelige befolkning, men jeg tænker, at danskerne helt sikkert ville mærke det, hvis PET ikke var her. Det er selvfølgelig vildt spændende at være en del af en arbejdsplads, hvor vores arbejde er af så stor betydning. Det gør mig også ret stolt at være en del af.”
”Og så er det også bare et virkelig sjovt hus at arbejde i! Alle er så søde og imødekommende, og man får hurtigt venner i hele huset, fordi man arbejder sammen på kryds og tværs, men også er til sociale arrangementer, træner sammen osv. Faktisk kan man godt lidt få fornemmelsen af at være på højskole, fordi både det faglige og sociale fylder meget. Meget af mit arbejde er dybt seriøst og kræver stor faglig fordybelse, men det er også sjovt at gå på arbejde. Jeg griner meget og nyder min hverdag i PET, som på mange måder aldrig bliver en helt normal hverdag.”