Q&A
"Jeg er det, vi kalder operativ livvagt. Operative livvagter i Livvagtsstyrken er inddelt på hold alt efter hvilken VIP’er, vi passer på."
"Udover at have vagter som livvagt, hvor jeg følger min VIP i mere eller mindre alt, hvad hun/han skal, så har jeg også en mere administrativ funktion på vores operationskontor, hvor jeg er med til at planlægge gennemførelsen af større begivenheder, hvor VIP’er – og dermed livvagter – deltager. Det kan f.eks. være tronskiftet eller EU-formandskabet i 2025, som vi allerede er begyndt at forberede. Det kræver en hel del planlægning og samarbejde med f.eks. politikredse, ministerier, kongehuset, forsvaret eller andre."
"Og så er et af mine ansvarsområder også den løbende uddannelse af livvagterne og udvikling, f.eks. hvad angår taktiske løsninger og forskellige operationsprocedurer, så vi sikrer, at vi altid er forberedte og arbejder efter de samme standarder."
"Det er efterhånden 30 år siden, jeg blev uddannet som politibetjent. Derefter havde jeg et enkelt år i beredskabet i det åbne politi, inden jeg søgte ind i Aktionsstyrken, som også er en del af PET. Der var jeg i 17 år. Da jeg havde udlevet det, jeg skulle der, havde jeg lyst til at søge videre til noget, der stadig var operativt. Det passede med, at der i 2015 efter terrorangrebet på Krudttønden og Synagogen i Krystalgade var et stort behov for personbeskyttelse, så jeg søgte ind i Livvagtsstyrken og kom ind."
"Så jeg har jo haft mit professionelle liv i en lukket verden i mange, mange år, men jeg trives godt med det. Jeg har da tænkt over, om jeg skulle prøve noget andet, men samtidig har jeg svært ved at se, hvor jeg skulle kunne bringe mine kompetencer i spil på samme måde og derudover også være tæt på begivenheder, der betyder meget og har afgørende indvirkning på vores samfund. Her hos Livvagtsstyrken føler jeg, at det rent faktisk betyder noget, at jeg er her."
"Det er uden tvivl fællesskabet og relationerne til nogle rigtig gode kollegaer. Når man søger ind i Livvagtsstyrken, skal man under udvælgelsesprocessen igennem en del prøver, som tester ens fysiske, personlige, sociale og faglige kompetencer. Derudover indeholder selve grunduddannelsesforløbet et stort element af dannelse og skoling, som alt sammen er med til at binde kollegaerne sammen. Det betyder noget, at vi alle er kommet igennem det samme nåleøje. Derudover giver det en tryghed, at jeg ved, at mine kollegaer har den samme robusthed, der skal til for at løse opgaverne sammen. Det er alt sammen med til at skabe et virkeligt stærkt værdi- og kulturfællesskab blandt os."
"På den personlige konto får jeg med jobbet som livvagt også mange helt unikke oplevelser, som jeg ellers aldrig ville få. Jeg får lov til at være med til nogle helt særlige, historiske begivenheder og med på rejser til lande og steder, der ikke er tilgængelige for alle."
"Derudover har jeg også en vigtig opgave i at være med til at skabe et godt samarbejde mellem det operative og det taktiske niveau på tværs af afdelinger. Det er virkelig tilfredsstillende for alle parter, når en grundig planlægning munder ud i en god opgaveløsning, så det er afgørende, at den kobling fungerer. Vi er jo en organisation, der bevæger sig i et politisk felt, så der er også en opgave i at skabe forståelse hos livvagterne for, hvilke rammer vi overordnet arbejder inden for. Det er et løbende fokuspunkt for mig at være med til at udvikle den forståelse."
"Når jeg bringer mine kompetencer i spil, når samarbejdet med andre, koordineringen og planlægningen lykkes, og når vi kan se, at vi har taget højde for de rigtige ting og kan se, at det virker. Så efter vi har gennemført en vellykket operation med meget på spil, føler jeg, at jeg har gjort en reel forskel."
"Jeg repræsenterer jo en myndighed, så jeg har også en del ansvar, jeg skal forvalte rigtigt. Nogle gange står jeg i en form for krydspres, hvor der kan være modsatrettede interesser, og der er det mit job at skabe en god og sikker løsning, som alle parter kan acceptere. Det er rigtigt tilfredsstillende, når det så lykkes."
"Og så kan jeg mærke det i forhold til relationen til den VIP, jeg passer på. Det er vigtigt at skabe og fastholde en god relation til VIP’en, for det gør det nemmere at udføre jobbet godt. Det kræver situationsfornemmelse og forståelse for, hvad ens rolle som livvagt er, for vi skal kunne afkode en situation rigtig hurtigt og tage en beslutning ud fra det."
"Nu har jeg jo nærmest ikke arbejdet andre steder, så det er mit svar selvfølgelig lidt farvet af. Men PET udfører jo nogle helt særlige og vigtige samfundsopgaver, som alle os ansatte i PET bidrager til på hver vores måde, og som du får svært ved at finde på andre arbejdspladser. Ved at bidrage til personbeskyttelsesopgaven i Danmark er jeg også med til at beskytte demokratiet og ytringsfriheden, og det er meget meningsgivende."
"Specifikt adskiller Livvagtsstyrken sig f.eks. fra det åbne politi ved, at der er lidt mere faste rammer. Vi kan regne helt med, hvornår vi skal på arbejde, og hvornår vi har fri. Selvfølgelig har vi så længere vagter, der strækker sig over flere dage, men så har vi også tilsvarende fri i længere tid. Det kan mine kollegaer og jeg som regel få til at hænge sammen med et normalt familieliv."
"Fordi jeg har været i PET i mange år, har jeg også en førstehåndsoplevelse af den store udvikling, som PET har været igennem de sidste mange år. Det er virkelig interessant og spændende at se og opleve, hvor mange nye og forskellige profiler og kompetencer, vi ansætter nu i forhold til tidligere. PET er blevet en mere og mere divers arbejdsplads, og det skaber en virkelig god dynamik at få nye og anderledes kompetencer og menneskelige egenskaber ind i huset, der bidrager til de fælles opgaver. Så det er en klar positiv udvikling. Det samme gælder opgaverne i huset, de udvikler sig også, og der kommer hele tiden nye til. Det tiltaler mig, at jeg er en del af og kan bidrage til den udvikling."