Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

19. december 2022 14:05

35-årig kvinde idømt fire års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat

Vestre Landsret har skærpet en dom fra byretten mod en 35-årig kvinde, der rejste til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat. I byretten blev hun idømt tre års fængsel, men i landsretten er straffen blevet skærpet til fire år. Kvinden var en af tre kvinder, der i 2021 sammen med deres børn blev hentet hjem fra en fangelejr i Syrien.

Sagen blev ved byretten gennemført som en tilståelsessag for overtrædelse af straffelovens § 114 e, 1. pkt., og § 114 j.

 

Kvinden erkendte sig skyldig og blev dømt for uden tilladelse at være indrejst og have opholdt sig i al-Raqqa-distriktet i Raqqa-provinsen og Deir al-Zour-provinsen i Syrien, der i perioden var defineret som konfliktområder, og hvor terrororganisationen IS var part i en væbnet konflikt.

 

Kvinden blev ligeledes dømt for at have fremmet IS’ aktiviteter, navnlig ved at virke som husmor for og hustru til en person, som var aktiv inden for terrororganisationen.

 

Den 35-årige kvinde blev den 18. november 2022 ved Retten i Esbjerg idømt tre års fængsel, men Statsadvokaten i Viborg ankede strafudmålingen til Vestre Landsret, der i dag har skærpet straffen til fire års fængsel.

 

Kvinden er den ene af tre mødre, der sammen med deres børn blev hentet til Danmark i 2021. Alle tre kvinder blev anholdt og sigtet ved ankomsten til Danmark, og sagen mod den 35-årige kvinde er den første, der er afgjort ved retten. En af de andre sager er berammet for retten i 2023, mens den sidste sag endnu ikke er berammet.


Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).