Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

23. december 2022 10:40

Fælles udtalelse fra PET og FE om efterretningstjenesternes kildearbejde

Når PET og FE er tilbageholdende med at udtale sig om konkrete kildesager, er det ikke uden grund. Oplysninger om efterretningstjenesternes arbejde med kilder forudsætter en høj grad af hemmeligholdelse både af hensyn til kildernes egen sikkerhed og af hensyn til tjenesternes opgavevaretagelse.

Derfor er det også fast praksis, at PET og FE hverken be- eller afkræfter, om en person fungerer eller har fungeret som kilde for tjenesterne. Det gælder uanset om personen selv offentligt oplyser at have været kilde for efterretningstjenesterne. 

 

Den særlige hemmeligholdelse af efterretningstjenesternes kildearbejde skal ses i lyset af, at brugen af kilder er et helt afgørende værktøj for tjenesterne. Det gælder bl.a. på terrorområdet, hvor tjenesterne ofte beskæftiger sig med ekstremt lukkede og sikkerhedsbevidste kriminelle miljøer. Kilder, som er del af disse miljøer, er i mange tilfælde den eneste måde, som en efterretningstjeneste kan skaffe sig oplysninger om miljøerne på - oplysninger, som i sidste ende kan være med til at forhindre terrorangreb i Danmark.
 
Uden at gå ind i den konkrete sag kan PET og FE generelt oplyse, at danske efterretningstjenester, som alle andre danske myndigheder, skal agere inden for de gældende retlige rammer, som overordnet er fastlagt af lovgivningsmagten. Det er noget, PET og FE tager meget alvorligt. Dette gælder også for anvendelsen af kilder, som for PET’s vedkommende sker i overensstemmelse med PET-loven og efter principperne i Rigsadvokatens retningslinjer om meddelere og civile agenter. Desuden er der i FE fastsat interne retningslinjer for kildearbejdet. Folketingets særlige udvalg vedrørende efterretningstjenesterne, som beskæftiger sig med efterretningstjenesternes forhold, har ligesom med alle andre forhold vedrørende tjenesterne adgang til disse retningslinjer.
 
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt en kilde for en efterretningstjeneste kan dømmes i en straffesag, er det helt generelt sådan, at de almindelige strafferetlige regler i Danmark og i udlandet også finder anvendelse på personer, som fungerer eller har fungeret som kilder for de danske efterretningstjenester. Det gælder uanset, om en strafbar handling er begået før, under eller efter den eventuelle kildevirksomhed. Derfor er det heller ikke sådan, at en person generelt er straffri, fordi den pågældende fungerer eller har fungeret som kilde for en dansk efterretningstjeneste.
 
Endelig bemærkes det, at der ikke er noget usædvanligt i, at PET og FE går i dialog med en modparts advokat, når denne oplyser at ville udtage stævning mod efterretningstjenesterne i en erstatningssag. Denne dialog er selvsagt i sig selv hverken en be- eller afkræftelse af det forhold, som stævningen vedrører.

 

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).