Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

8. juli 2022 10:45

Danskproducerede produkter og teknologi kan havne hos Ruslands militær

PET’s efterforskning viser, at Rusland forsøger at omgå sanktioner for at skaffe teknologi og produkter til deres militær. PET er klar med rådgivning til de danske virksomheder, der har behov for det.

Danske produkter og dansk teknologi, der er underlagt eksportkontrol, risikerer at havne hos det russiske militær. Russerne forsøger løbende at omgå EU’s sanktioner og dansk eksportkontrol. Selvom der nu er indført yderligere EU-sanktioner, har russerne fortsat en interesse for – og et behov for – danskproduceret teknologi og danske produkter, der kan bruges til opbygningen af det russiske militær.

”Den russiske interesse kredser primært – men ikke udelukkende – om de såkaldte dual-use produkter, der kan anvendes til både civile og militære formål, og som er underlagt dansk eksportkontrol. Det kan eksempelvis være maritim teknologi, sensor- og laserudstyr og visse typer af industrimaskiner, der anvendes af det russiske militær,” siger Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage hos PET.

Det er PET’s vurdering, at indkøb af danskproducerede produkter og teknologi, der er underlagt dansk eksportkontrol, og anden teknologi af interesse for Ruslands militær, i nogle tilfælde kan blive sendt videre til organisationer og virksomheder, der på overfladen kan have et civilt formål, men som i virkeligheden har en forbindelse til Ruslands militær, og at produkterne på den måde havner hos det russiske militær.

 

Typisk bliver produkterne købt gennem et netværk af personer og virksomheder, der er placeret i forskellige lande – også EU-lande – og på den måde ser indkøbet lovligt ud, men i sidste ende havner produkterne i Rusland.

 

”De russiske netværk kan eksempelvis koordinere indkøb gennem skiftende salgsagenter, distributører og frontvirksomheder for at sløre de danskproducerede produkters reelle slutbrug og for at omgå dansk eksportkontrol. Vi vurderer også, at produkterne kan blive omdirigeret gennem nye frontvirksomheder og ad nye forsyningskæder i takt med, at PET og de øvrige danske eksportkontrolmyndigheder afdækker virksomhedernes forbindelse til det russiske militær og standser eksporten,” siger Anders Henriksen.

 

Han oplyser, at PET står klar til at rådgive danske virksomheder om problematikken, da det som dansk virksomhed kan være svært at vide, om de produkter eller den teknologi, man producerer, i sidste ende kan havne hos det russiske militær.

 

”Hos PET oplever vi, at rigtig mange danske virksomheder er opmærksomme på dansk lovgivning, og vi har en løbende indsats, hvor vi rækker ud og rådgiver virksomheder og brancher, hvor vi er bekendte med, at der er interesse fra kritiske stater. Vi efterforsker aktivt, hvad russerne interesserer sig for, og hvad de forsøger at få fat, og hvis man som virksomhed producerer teknologi eller produkter, hvor man er i tvivl om, at der kan være en særlig risiko, står vi klar med rådgivning,” siger Anders Henriksen.


Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).