Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

8. juli 2022 10:45

Danskproducerede produkter og teknologi kan havne hos Ruslands militær

PET’s efterforskning viser, at Rusland forsøger at omgå sanktioner for at skaffe teknologi og produkter til deres militær. PET er klar med rådgivning til de danske virksomheder, der har behov for det.

Danske produkter og dansk teknologi, der er underlagt eksportkontrol, risikerer at havne hos det russiske militær. Russerne forsøger løbende at omgå EU’s sanktioner og dansk eksportkontrol. Selvom der nu er indført yderligere EU-sanktioner, har russerne fortsat en interesse for – og et behov for – danskproduceret teknologi og danske produkter, der kan bruges til opbygningen af det russiske militær.

”Den russiske interesse kredser primært – men ikke udelukkende – om de såkaldte dual-use produkter, der kan anvendes til både civile og militære formål, og som er underlagt dansk eksportkontrol. Det kan eksempelvis være maritim teknologi, sensor- og laserudstyr og visse typer af industrimaskiner, der anvendes af det russiske militær,” siger Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage hos PET.

Det er PET’s vurdering, at indkøb af danskproducerede produkter og teknologi, der er underlagt dansk eksportkontrol, og anden teknologi af interesse for Ruslands militær, i nogle tilfælde kan blive sendt videre til organisationer og virksomheder, der på overfladen kan have et civilt formål, men som i virkeligheden har en forbindelse til Ruslands militær, og at produkterne på den måde havner hos det russiske militær.

 

Typisk bliver produkterne købt gennem et netværk af personer og virksomheder, der er placeret i forskellige lande – også EU-lande – og på den måde ser indkøbet lovligt ud, men i sidste ende havner produkterne i Rusland.

 

”De russiske netværk kan eksempelvis koordinere indkøb gennem skiftende salgsagenter, distributører og frontvirksomheder for at sløre de danskproducerede produkters reelle slutbrug og for at omgå dansk eksportkontrol. Vi vurderer også, at produkterne kan blive omdirigeret gennem nye frontvirksomheder og ad nye forsyningskæder i takt med, at PET og de øvrige danske eksportkontrolmyndigheder afdækker virksomhedernes forbindelse til det russiske militær og standser eksporten,” siger Anders Henriksen.

 

Han oplyser, at PET står klar til at rådgive danske virksomheder om problematikken, da det som dansk virksomhed kan være svært at vide, om de produkter eller den teknologi, man producerer, i sidste ende kan havne hos det russiske militær.

 

”Hos PET oplever vi, at rigtig mange danske virksomheder er opmærksomme på dansk lovgivning, og vi har en løbende indsats, hvor vi rækker ud og rådgiver virksomheder og brancher, hvor vi er bekendte med, at der er interesse fra kritiske stater. Vi efterforsker aktivt, hvad russerne interesserer sig for, og hvad de forsøger at få fat, og hvis man som virksomhed producerer teknologi eller produkter, hvor man er i tvivl om, at der kan være en særlig risiko, står vi klar med rådgivning,” siger Anders Henriksen.


Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

Flere nyheder

18. november 2022

PET

Fem mænd idømt fængselsstraffe ved Retten i Aarhus i terrorsag

Fem mænd er ved Retten i Aarhus i en terrorsag blevet idømt fængselsstraffe fra fem år til seks måneder. Sagen startede som en efterforskning i PET og blev siden overdraget til Østjyllands Politi.

4. november 2022

PET

Tre kvinder tiltales for at fremme terrororganisationen Islamisk Stat

Tre kvinder på henholdsvis 33, 35 og 38 år tiltales for at være indrejst i et konfliktområde i Syrien og dér at have fremmet virksomheden for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

18. oktober 2022

PET

PET og Københavns Politi nedsætter fælles efterforskningsgruppe i sagen om gaslækager

Københavns Politi har med bistand fra Forsvaret og i samarbejde med bl.a. PET gennemført en række foreløbige undersøgelser af gerningsstederne i Østersøen.

Forslag