Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

1. november 2023 14:47

Droppede straffesager viser behov for ny lovgivning

Anklagemyndigheden har i dag besluttet ikke at fortsætte sagerne mod Lars Findsen, Claus Hjort Frederiksen og en tidligere PET-ansat mistænkt for uberettiget videregivelse af klassificerede oplysninger efter straffelovens §§ 109 og 152.

Det sker efter, at FE har informeret anklagemyndigheden om, at de på grund af den retsstilling, Højesteret nu har fastlagt vedrørende bl.a. sagens dokumenthåndtering, mener, at det er uforsvarligt at fremlægge de højt klassificerede oplysninger, der ville være nødvendige for at løfte bevisførelsen i de pågældende straffesager.

 

Manglende strafferetlige værn rammer også sager om spionager

Højesterets kendelser er udtryk for gældende ret, og PET tager selvfølgelig disse afgørelser til efterretning.

PET deler samtidig fuldt ud de bekymringer, som FE har givet udtryk for i forhold til at fremlægge klassificerede oplysninger under disse rammer. PET er derfor også enige i, at klassificerede oplysninger heller ikke på betryggende vis kan fremlægges i straffesagen mod en tidligere PET-medarbejder.

PET noterer sig samtidig anklagemyndighedens vurdering, at kendelserne betyder, at det fremover i praksis vil være særdeles vanskeligt at gennemføre straffesager med klassificerede oplysninger.

Chef for PET Finn Borch Andersen bemærker, at det er en uholdbar retstilstand:

"Som efterretnings- og sikkerhedstjeneste står vi i en alvorlig situation, hvis vi i realiteten ikke kan strafforfølge sager, når der indgår klassificerede oplysninger i sagens beviser. Det har ikke kun betydning for fremtidige sager om lækager, men rammer også sager om f.eks. spionage. Det sker på et tidspunkt, hvor vi står i en vanskelig sikkerhedspolitisk situation, og hvor blandt andet truslen fra spionage er høj. Det er derfor vigtigere end nogensinde før, at vi har de fornødne værktøjer," siger han.

 

Behov for ny lovgivning

PET opfordrer til, at man overvejer, hvordan lovgivningen for håndtering af straffesager, hvori der indgår klassificerede oplysninger, kan styrkes, så det bliver mulige at føre sådanne sager på en betryggende måde.

Finn Borch Andersen peger på, at det ikke nødvendigvis er en let opgave, men er samtidig overbevist om, at det godt kan lade sig gøre.

"Vi skal selvfølgelig finde en balance. Danmark er en retsstat og offentlighed i retsplejen er essentiel for vores tillid til retssystemet. Men det er beskyttelsen af nationale sikkerhedsinteresser og efterretningskilder også. Derfor er vi nødt til at finde en balanceret løsning. Jeg hæfter mig ved, at man har fundet sådanne løsninger i andre lande, og derfor tænker, at det også skal kunne lade sig gøre det i Danmark," siger han.

 

Intet frit lejde

PET gør opmærksom på, at overtrædelser af tavshedspligten fortsat er strafbare og skal understrege, at PET vil naturligvis fortsætte med at udføre de opgaver, vi efter PET-lovens § 1 er pålagt, herunder at efterforske og modvirke sager vedrørende spionage og lækager af klassificerede oplysninger. Det er en opgave, vi tager meget seriøst.

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).