Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

1. november 2023 14:47

Droppede straffesager viser behov for ny lovgivning

Anklagemyndigheden har i dag besluttet ikke at fortsætte sagerne mod Lars Findsen, Claus Hjort Frederiksen og en tidligere PET-ansat mistænkt for uberettiget videregivelse af klassificerede oplysninger efter straffelovens §§ 109 og 152.

Det sker efter, at FE har informeret anklagemyndigheden om, at de på grund af den retsstilling, Højesteret nu har fastlagt vedrørende bl.a. sagens dokumenthåndtering, mener, at det er uforsvarligt at fremlægge de højt klassificerede oplysninger, der ville være nødvendige for at løfte bevisførelsen i de pågældende straffesager.

 

Manglende strafferetlige værn rammer også sager om spionager

Højesterets kendelser er udtryk for gældende ret, og PET tager selvfølgelig disse afgørelser til efterretning.

PET deler samtidig fuldt ud de bekymringer, som FE har givet udtryk for i forhold til at fremlægge klassificerede oplysninger under disse rammer. PET er derfor også enige i, at klassificerede oplysninger heller ikke på betryggende vis kan fremlægges i straffesagen mod en tidligere PET-medarbejder.

PET noterer sig samtidig anklagemyndighedens vurdering, at kendelserne betyder, at det fremover i praksis vil være særdeles vanskeligt at gennemføre straffesager med klassificerede oplysninger.

Chef for PET Finn Borch Andersen bemærker, at det er en uholdbar retstilstand:

"Som efterretnings- og sikkerhedstjeneste står vi i en alvorlig situation, hvis vi i realiteten ikke kan strafforfølge sager, når der indgår klassificerede oplysninger i sagens beviser. Det har ikke kun betydning for fremtidige sager om lækager, men rammer også sager om f.eks. spionage. Det sker på et tidspunkt, hvor vi står i en vanskelig sikkerhedspolitisk situation, og hvor blandt andet truslen fra spionage er høj. Det er derfor vigtigere end nogensinde før, at vi har de fornødne værktøjer," siger han.

 

Behov for ny lovgivning

PET opfordrer til, at man overvejer, hvordan lovgivningen for håndtering af straffesager, hvori der indgår klassificerede oplysninger, kan styrkes, så det bliver mulige at føre sådanne sager på en betryggende måde.

Finn Borch Andersen peger på, at det ikke nødvendigvis er en let opgave, men er samtidig overbevist om, at det godt kan lade sig gøre.

"Vi skal selvfølgelig finde en balance. Danmark er en retsstat og offentlighed i retsplejen er essentiel for vores tillid til retssystemet. Men det er beskyttelsen af nationale sikkerhedsinteresser og efterretningskilder også. Derfor er vi nødt til at finde en balanceret løsning. Jeg hæfter mig ved, at man har fundet sådanne løsninger i andre lande, og derfor tænker, at det også skal kunne lade sig gøre det i Danmark," siger han.

 

Intet frit lejde

PET gør opmærksom på, at overtrædelser af tavshedspligten fortsat er strafbare og skal understrege, at PET vil naturligvis fortsætte med at udføre de opgaver, vi efter PET-lovens § 1 er pålagt, herunder at efterforske og modvirke sager vedrørende spionage og lækager af klassificerede oplysninger. Det er en opgave, vi tager meget seriøst.

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

24. april 2025

PET

Terrortruslen er blevet mere fragmenteret og uforudsigelig

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. Samtidig er trusselsbilledet mere fragmenteret og uforudsigeligt, hvor flere aktører - f.eks. med relation til organiseret kriminalitet - spiller en større rolle.

8. april 2025

PET

Redegørelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne vedrørende PET for 2024 er offentliggjort

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har i 2024 afsluttet 38 ud af i alt 43 kontroller af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og 29 kontroller gav ikke anledning til kritik. Det viser den årlige redegørelse fra TET, der i dag er offentliggjort.

18. marts 2025

PET

Ingen tegn på påvirkning af valget til Inatsisartut fra fremmede efterretningstjenester

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan konstatere, at der har været stor international interesse for valget til Inatsisartut den 11. marts 2025, og at valgkampen har været præget af spredning af misinformation på især sociale medier. Valget forløb dog uden forberedte, systematiske og koordinerede påvirkningskampagner fra fremmede efterretningstjenester. Det viser den monitorering, som FE og PET sammen med andre myndigheder foretog i forbindelse med valgkampen.