Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

30. november 2022 11:44

Ingen koordineret og systematisk påvirkning af det danske folketingsvalg

Det danske folketingsvalg forløb uden koordineret og systematisk indblanding fra fremmede statslige efterretningstjenester. Det viser den monitorering, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) og andre myndigheder foretog af valgkampen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har sammen med en række andre myndigheder holdt øje med, om fremmede stater forsøgte at påvirke den netop overståede valgkamp, men der er ikke afdækket koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med folketingsvalget, der blev afholdt 1. november 2022.

 

Dermed er valgkampen forløbet i tråd med tidligere valghandlinger i Danmark, hvor PET hidtil ikke har afdækket koordineret og systematisk påvirkningsvirksomhed fra fremmede stater som eksempelvis Rusland.

 

Der er flere udenlandske eksempler på forsøg med påvirkning af demokratiske valg, og på den baggrund offentliggjorde PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i begyndelsen af valgkampen en fælles vurdering af truslen fra russisk påvirkning af valget. Det fremgik heraf blandt andet, at det vurderes mindre sandsynligt, at Rusland ville prioritere at gennemføre en forberedt, koordineret påvirkningskampagne mod det danske folketingsvalg, men at det dog var muligt, at Rusland ville gennemføre en mindre påvirkningsoperation, hvis der op til folketingsvalget opstod en mulighed for med begrænsede midler at øge splittelsen i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere.

 

Påvirkningskampagner udnytter som regel eksisterende skillelinjer i befolkningen, som giver mulighed for at skabe konflikt og polarisering. Det kan foregå ved at sprede fordrejet information eller desinformation. I forsøget på at manipulere den offentlige meningsdannelse i udlandet gør eksempelvis Rusland brug af en række forskellige påvirkningskanaler og metoder. Det sker således både via platforme på internettet og gennem påvirkningsaktører, der skaber personlige netværk i udlandet.

 

”Man kan som borger eller politiker godt være stødt på enkelte falske profiler på sociale medier i løbet af valgkampen, men PET har ikke set det, PET betegner som koordineret og systematisk påvirkning. Det betyder, at vi ikke har set fremmede efterretningstjenester udføre større påvirkningskampagner eller deciderede påvirkningsoperationer for eksempelvis at forsøge at skabe splittelse hos danskerne og danske politikere”, siger Anders Henriksen, der er chef for kontraspionage hos PET.

Fakta:

Hvad er påvirkning?
Når vi taler om påvirkning mod Danmark, handler det om statslige aktørers åbne eller skjulte aktiviteter, der skal påvirke den almene meningsdannelse, politiske beslutningsprocesser eller omverdenens syn på Danmark for at fremme egne interesser.
Det er i den sammenhæng vigtigt at understrege, at påvirkning ikke omfatter sædvanlig journalistisk og diplomatisk virksomhed.

Hvad står der i straffeloven om påvirkning?
Straffelovens §108. Den, som, uden at forholdet falder ind under § 107, i øvrigt foretager noget, hvorved fremmed efterretningstjeneste sættes i stand til eller hjælpes til umiddelbart eller middelbart at virke inden for den danske stats område, herunder samarbejde om at udøve påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse, straffes med fængsel indtil 6 år.

Stk. 2. Såfremt det drejer sig om efterretninger vedrørende militære anliggender, eller virksomheden finder sted under krig eller besættelse, kan straffen stige indtil fængsel i 12 år. Det samme gælder, hvis påvirkningsvirksomheden efter stk. 1 udøves i forbindelse med de valg og stemmeafgivninger, der er omfattet af § 116.

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).