Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

13. januar 2022 11:10

PET udgiver for første gang en "Vurdering af spionagetruslen mod Danmark"

Truslen fra fremmede staters efterretningsvirksomhed i Danmark er blevet mere markant. Der er tale om spionage, påvirkning, chikane, forsøg på ulovligt at anskaffe produkter, teknologi og viden samt i helt særlige tilfælde likvideringsforsøg. Det viser PET’s ”Vurdering af spionagetruslen mod Danmark”, der udkommer for første gang.

En række fremmede stater udfører aktivt efterretningsvirksomhed mod Danmark, og spionagetruslen er de senere år blevet mere markant. Trusselsbilledet er også relevant for Færøerne og Grønland.

 

Det viser PET’s "Vurdering af spionagetruslen mod Danmark", der er PET's første samlede vurdering af spionagetruslen mod Danmark.

PET har i de seneste år afdækket flere sager, der vidner om, at truslen er reel. Det fortæller Anders Henriksen, der er afdelingschef for Kontraspionage hos PET.

 

"Truslen fra fremmede staters efterretningsvirksomhed mod Danmark, Grønland og Færøerne er blevet mere markant i de seneste år. Vi står over for en bredspektret og kompleks trussel fra fremmede staters efterretningsvirksomhed. Truslen udgår primært fra Rusland, Kina og Iran, men der er også eksempler på, at andre stater udfører efterretningsaktiviteter i Danmark," siger Anders Henriksen.

 

Danmark er et attraktivt mål

Fremmede stater spionerer først og fremmest mod Danmark for at styrke deres egen politiske, militære og økonomiske position. Danmarks aktive rolle på den internationale scene, digitaliseringen og et højt teknologisk vidensniveau er bl.a. med til at gøre Danmark til et attraktivt mål for fremmed efterretningsvirksomhed. Hertil kommer en øget rivalisering mellem stormagterne Rusland, Kina og USA, som f.eks. ses i form af et øget fokus på Arktis.

Fremmede efterretningstjenester udviser særligt interesse for politikere, ministerier og embedsmænd i centraladministrationen. Især de politikere, ministerier og embedsmænd, der beskæftiger sig med udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik eller med områder og sager, der vedrører energi og råstoffer.

Danmark er på en række områder førende i verden inden for teknologi, innovation og forskning. Det gælder bl.a. inden for energi og bioteknologi, og inden for visse kritiske teknologier. Danmarks førerposition udgør et væsentligt indtægtsgrundlag for danske virksomheder, men den gør samtidig Danmark til et attraktivt mål for fremmede stater som især Kina, der gennem spionage forsøger at få fat i dansk viden og teknologi.

Nye spillere på banen

PET har – ligesom andre efterretningstjenester – set flere eksempler på, at Rusland har intensiveret sine efterretningsaktiviteter mod Vesten. Derudover er der kommet nye spillere på banen, bl.a. Kina samt lande som Iran og Saudi Arabien, der eksporterer deres regionale konflikter til Danmark.

"På baggrund af den mere markante spionagetrussel ser PET et behov for at øge modstandskraften mod fremmede efterretningstjenester i hele Rigsfællesskabet. PET har derfor styrket indsatsen inden for kontraspionage. Vi har udbygget vores analyse- og efterforskningskapacitet og vores rådgivningsindsats. Det er bl.a. vigtigt, at ansatte i ministerier, på universiteter og i teknologivirksomheder kender til truslen, så de kan tage de rette forholdsregler. I sidste ende handler det om at beskytte Danmarks, Grønlands og Færøernes sikkerhed, vores interesser og vores økonomi," siger Anders Henriksen.

Læs "Vurdering af spionagetruslen mod Danmark".

Læs "KILITSISSIATUT SULIAQARNERUP DANMARKIMUT SIOORANARTOQARNERANIK NALILIINEQ".

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

Nyheder

24. april 2025

PET

Terrortruslen er blevet mere fragmenteret og uforudsigelig

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. Samtidig er trusselsbilledet mere fragmenteret og uforudsigeligt, hvor flere aktører - f.eks. med relation til organiseret kriminalitet - spiller en større rolle.

8. april 2025

PET

Redegørelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne vedrørende PET for 2024 er offentliggjort

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har i 2024 afsluttet 38 ud af i alt 43 kontroller af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og 29 kontroller gav ikke anledning til kritik. Det viser den årlige redegørelse fra TET, der i dag er offentliggjort.

18. marts 2025

PET

Ingen tegn på påvirkning af valget til Inatsisartut fra fremmede efterretningstjenester

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan konstatere, at der har været stor international interesse for valget til Inatsisartut den 11. marts 2025, og at valgkampen har været præget af spredning af misinformation på især sociale medier. Valget forløb dog uden forberedte, systematiske og koordinerede påvirkningskampagner fra fremmede efterretningstjenester. Det viser den monitorering, som FE og PET sammen med andre myndigheder foretog i forbindelse med valgkampen.