Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

6. november 2023 12:08

PET-chef: Jeg står 100 procent inde for efterforskning af lækagesagerne

PET-chef Finn Borch Andersen udtaler:

"Vi efterforsker de sager, vi skal efter loven. Det er kernen i en retsstat, og ærlig talt mener jeg, at antydningen af, at hele sagen skulle være drevet af personlige eller politiske hensyn, er absurd.

For mig er det ret enkelt, efter PET-loven er det PET's ansvar at forebygge, efterforske og modvirke lækager. Den opgave tager vi meget alvorligt, og det vil vi også gøre fremover.

Det var således også min og PET's - og ingen andres - beslutning at igangsætte en efterforskning af omfattende lækager fra efterretningstjenesterne, som førte til anholdelserne i december 2021. Der var tale om en bred efterforskning, som jeg står 100 procent inde for.

At en af de mistænkte viste sig at være den hjemsendte chef for FE var naturligvis en usædvanlig situation, og en situation, jeg gerne havde været fri for.

Efterretningstjenesterne er dybt afhængige af fortrolige informationer fra udlandet for at kunne beskytte Danmark. I flere tilfælde har sådanne informationer været afgørende for at forhindre terrorangreb i Danmark.

Lækager udgør derfor en alvorlig udfordring for efterretningstjenesterne og undergraver tilliden fra vores udenlandske samarbejdspartnere, som forventer, at der tages skridt for at stoppe lækager, hvis de skal fortsætte med at dele informationer med os.

Jeg holder efter PET-loven justitsministeren underrettet om forhold af væsentlig betydning inden for efterretningstjenestens virksomhed, og om vigtige enkeltsager. Det ændrer ikke på, at jeg igangsatte efterforskningen, og ingen fra politisk eller ministerielt niveau på noget tidspunkt har påvirket, hvordan PET's efterforskninger er blevet gennemført, eller om den skulle igangsættes."

Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

26. juni 2024

PET

Tilsynet med Efterretningstjenesterne har offentliggjort sin redegørelse vedrørende PET for 2023

Tilsynet med Efterretningstjenesternes (TET) årlige redegørelse vedrørende Politiets Efterretningstjeneste (PET) for 2023 er i dag blevet offentliggjort. Årsredegørelsen indeholder overordnet set resultaterne af de kontroller, som TET har ført med PET i 2023.

24. juni 2024

PET

Ingen systematisk og koordineret påvirkning af det danske valg til Europa-Parlamentet

Det danske valg til Europa-Parlamentet den 9. juni forløb uden forberedt, systematisk og koordineret påvirkning fra fremmede stater som eksempelvis Rusland og Kina. Det viser den monitorering, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sammen med andre myndigheder foretog af valgkampen.

30. maj 2024

PET

PET og FE holder øje med mulig påvirkning fra fremmede stater af dansk EU-valg

Myndighederne følger det danske valg til Europa-Parlamentet den 9. juni tæt for at holde øje med mulig påvirkning fra fremmede stater. Det er muligt, at særligt russiske efterretningstjenester vil forsøge sig med mindre og hurtigere påvirkningsoperationer, mens det er mindre sandsynligt, at efterretningstjenester i stater som Rusland og Kina vil gennemføre en koordineret påvirkningskampagne målrettet det kommende danske valg. Det fremgår af en fælles trusselsvurdering, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) offentliggør i forbindelse med valget.