Spring til hovedindhold

Forslag

PET

Nyhed

8. maj 2024 11:38

Truslen fra fysisk sabotage fra Rusland i Danmark er skærpet

Der har henover de seneste par måneder været en række eksempler på, at personer med mulig forbindelse til de russiske efterretningstjenester har stået bag forskellige former for fysisk sabotage - eksempelvis ildspåsættelse og groft hærværk - i en række europæiske lande.

Sagerne viser efter PET's vurdering, at Rusland udviser en højere risikovillighed i forhold til at gøre brug af såkaldte hybride virkemidler mod og i Europa. Formålet med de russiske aktiviteter er bl.a. at skabe frygt og usikkerhed, og at svække den folkelige opbakning i Europa til den fortsatte støtte til Ukraine.

 

Danmark er en aktiv bidragsyder til Ukraine. Det er på den baggrund PET's vurdering, at der er en skærpet trussel fra fysisk sabotage fra Rusland mod både militære og civile mål i Danmark, der har tilknytning til støtten til Ukraine.

 

PET har ikke kendskab til konkrete episoder med fysisk sabotage fra russisk side i Danmark. Men PET tager situationen meget alvorligt og har som følge af den aktuelle situation en væsentlig skærpet opmærksomhed på truslen.

 

PET har taget en række initiativer for at imødegå truslen fra russiske hybride aktiviteter. PET har blandt andet styrket dialogen med internationale og nationale partnertjenester, herunder særligt Forsvarets Efterretningstjeneste, og med andre relevante danske myndigheder. Det gælder ikke mindst Rigspolitiet og politikredsene.

 

"Vi har desuden allerede taget kontakt til en række af de sektorer, der kan være særligt sårbare over for russiske hybride aktiviteter for at øge deres opmærksomhed og modstandskraft," siger Anders Henriksen, der er chef for afdelingen for kontraspionage i PET.

 

Han understreger, at risikoen for den enkelte dansker er meget lille.

 

"Den enkelte dansker skal ikke gå rundt og være bange. Men vi skal indstille os på, at vi som samfund er i en forandret sikkerhedspolitisk situation. Rusland opfatter krigen i Ukraine som et led i en eksistentiel konflikt med Vesten, og vi er nødt til i højere grad at være opmærksom på spionagetruslen og Ruslands villighed til at bruge hybride virkemidler," siger Anders Henriksen.


Pressekontakt

E-mail: presse@pet.dk

Telefon: (+45) 2129 0500

18. april 2024

PET

Højesteret: Dagbogskopier fra ældre spionagesag skal ikke udleveres eller destrueres

Højesteret har i en sag anlagt af Arne Herløv Petersen afgjort, at Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet ikke har handlet i strid med lovgivningen ved at opbevare af kopier af Arne Herløv Petersens dagbøger.

21. marts 2024

PET

Center for Terroranalyse: Terrortruslen mod Danmark er skærpet

Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. En række forhold i 2023 - primært sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina har dog medvirket til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) i den årlige "Vurdering af terrortruslen mod Danmark". CTA vurderer desuden, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024.

14. marts 2024

PET

Indsatsgruppe afleverer anbefalinger om håndteringen af truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede

Den indsatsgruppe, der siden 2020 har arbejde med tiltag til at styrke indsatsen over for indsatte og løsladte terrordømte og radikaliserede i Danmark, har afleveret sin anden delrapport til justitsministeren med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst håndterer truslen fra løsladte terrordømte og radikaliserede. I spidsen for indsatsgruppen er Henrik Bjelke Hansen, tidligere kontraterrorchef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).