Person sigtet for terror i forbindelse med brandattentat mod jødisk beboer i København
En person er sigtet efter straffelovens terrorparagraf i en sag om et brandattentat, der efterforskes af Københavns Politi og PET. Den sigtede har siddet varetægtsfængslet siden juli og har relationer til bandemiljøet.
Statsadvokaten i København har besluttet, at en person, som i dag er blevet fremstillet på et retsmøde i Københavns Byret, skal sigtes efter straffelovens § 114 om terror i forbindelse med et brandattentat mod en lejlighed i København i maj 2024.
Lejlighedens beboer var af jødisk baggrund. Den sigtede, som har relationer til bandemiljøet og den forbudte bandegruppering LTF, har siden juli 2024 siddet varetægtsfængslet for brandstiftelse. Sagen efterforskes af Københavns Politi og PET.
"PET har i længere tid advaret om en skærpet terrortrussel mod jødiske og israelske mål i Danmark, især i lyset af konflikten i Israel og Gaza. Af hensyn til efterforskningen er der grænser for, hvad jeg kan sige om sagen. Men det er alvorligt, hvis en person i Danmark bliver mål for terror på grund af sin jødiske baggrund. Det er også bekymrende, at vi igen ser forbindelser til LTF i terrorsager. Efterforskningen pågår, og det er for tidligt at vurdere, om det er et enkeltstående tilfælde eller en bredere udvikling i terrortruslen," udtaler PET-chef Finn Borch Andersen.
Sagen giver ikke anledning til en ændring af den generelle terrortrussel mod Danmark, der fortsat er i niveauet alvorlig, som er niveau fire ud af fem. Ifølge den seneste "Vurdering af terrortruslen mod Danmark" fra Center for Terroranalyse (CTA) er terrortruslen i forvejen skærpet inden for niveauet som følge af bl.a. konflikten i Israel og Gaza.
Som følge af den skærpede terrortrussel har PET allerede foretaget en række sikkerhedsmæssige tiltag, herunder udarbejdet operative anbefalinger til politiet med fokus på øget beskyttelse af israelske og jødiske interesser i Danmark.
Med afsæt i den konkrete sag vil PET iværksætte yderligere tiltag, herunder i samarbejde med Det Jødiske Samfund igangsætte en målrettet tryghedsskabende indsats rettet mod jødiske interesser i Danmark.
"Den aktuelle sag ændrer ikke på den generelle trusselsvurdering, og alle danskere skal fortsat leve deres liv, som de plejer. Vi følger situationen nøje og vil løbende iværksætte de sikkerhedsforanstaltninger, vi vurderer nødvendige og relevante. I den forbindelse vil vi fortsat have en tæt dialog med Det Jødiske Samfund om den aktuelle situation samt de sikkerhedsmæssige tiltag, der kan styrke trygheden," siger Finn Borch Andersen.
Af hensyn til den igangværende efterforskning har PET på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at kommentere yderligere på den konkrete sag.
Som altid opfordres alle borgere til at kontakte politiet på 114, hvis de oplever noget, der kan være relevant for politiets arbejde eller sikkerheden.