Spring til hovedindhold

Forslag

Ressourcer

Her finder du oversigt over PET’s online tilbud, vejledninger og guidelines til at imødegå truslen.

Truslen mod dansk forskning er kompleks, og beskyttelsen er ingen nem opgave, da den kan være i konflikt med den åbne, danske forskningstradition. Hver organisation er unik og har sine egne udfordringer. 

 

PET arbejder med en tilgang, hvor produkter, guidelines og publikationer skal understøtte opbygning af sikkerhedsorganisationer ved lokal tilretning og implementering. De nedenstående ressourcer skal således tænkes ind i din specifikke organisation og arbejdet med at forebygge spionage.

 

Vidensportal for sikkerhedsansvarlige (kræver kodeord)

På denne side kan du som sikkerhedsansvarlig finde særlige ressourcer. Kontakt Center for Innovations- og Videnssikkerhed, civ@pet.dk, for at få kodeord til siden.

Gå til vidensportal

Øvrige ressourcer

Folder med generelle råd til forskere og medarbejdere om at forebygge spionage. Om truslen, udsatte forskningsområder, spionagemetoder m.m.

Er jeres forskning i fare?

Mange tiltag rettet mod den fysiske sikkerhed vil komme centralt fra. Det drejer sig eksempelvis om opsætning af overvågning og alarmer. Men den enkelte medarbejder kan også gøre meget. Bær fx dit Id-kort synligt, overhold jeres procedurer for sikker opbevaring af information, og vær opmærksom på kompromittering af de fysiske sikkerhedsforanstaltninger.

Læs mere om fysisk sikring

Der kan være sikkerhedsmæssige udfordringer forbundet med besøg fra udlandet. Derfor er det en god ide at etablere faste procedurer for, hvordan I håndterer besøg. I kan bl.a. på forhånd gøre jer klart, hvilke informationer I ønsker at dele med jeres gæster. Under besøget skal I være opmærksomme på, om nogen i delegationen opfører sig atypisk. Fotograferer de fx usædvanlig meget? Eller stiller de spørgsmål, som falder uden for besøgets formål? I bør også have IT-sikkerhed for øje. Fx kan I afvise, at der benyttes USB-stik i jeres computere.  

 

Husk, at I altid er velkomne til at orientere PET på forhånd, hvis I får besøg, der har national sikkerhedsinteresse.

Læs mere om sikkerhed ved besøg

PET har udviklet et kursus, der øger opmærksomheden på trusler fra insidere. Der sættes fokus på ubevidste, såvel som bevidste trusler i dagligdagen udført af personer udefra og inden for organisationen. Kurset er tiltænkt dig, der arbejder med HR eller på anden vis arbejder med sikkerhed til dagligt. Det er gratis og tilbydes i en fysisk samt en online version. 

Skriv en e-mail til civ@pet.dk for at høre om mulighederne.

 

Medarbejdere er helt afgørende, når forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt virksomheder ønsker at beskytte deres viden. Der er en række forhold, der kan højne sikkerheden før, under og efter ansættelse. Det drejer sig bl.a. om baggrundstjek, adgang til viden og trivsel. Vær også opmærksom på om en udenlandsk kollega kan være underlagt pres fra hjemlandets efterretningstjenester.

Læs om sikkerhed før, under og efter ansættelser 

Podcast og LinkedIn 

PET udgiver cirka en gang om måneden en podcast ved navn Tjenesten og Truslerne. Et særligt afsnit bærer navnet ”Er vores forskning i fare?” Find det, hvor du plejer at hente dine podcasts. 
Du kan også gå til PET's podcastside her

 

PET er til stede på LinkedIn, hvor vi bl.a. gør opmærksom på nye vejledninger.
Følg PET på LinkedIn

Det er værd at være sikkerhedsmæssigt godt klædt på til rejseaktivitet, konferencer og udlandsophold. Du er nemlig mere udsat, når du er på udebane.

 

Før rejsen kan I tjekke, om I har en rejsepolitik – her kan der være truffet nogle valg i forhold til informationssikkerhed. Under rejsen skal I være opmærksom på det materiale i medbringer, og på de mennesker I interagerer med. Fx hvis de viser særlig interesse for jeres forskning. Få flere råd om rejsesikkerhed

URIS

URIS er en forkortelse for ”Udvalg om retningslinjer for internationalt forsknings- og innovationssamarbejde”. Udvalget udkom i 2022 med sin rapport med anbefalinger og retningslinjer for at sikre dansk forskning mod økonomiske, sikkerhedsmæssige og etiske risici i forsknings- og innovationssamarbejde. 

Se URIS-rapporten